Multimedia

Welkom op de NMT Networked Media Tank website!

Opmerking: het NMT gedeelte van deze website wordt vrijwel niet meer gewijzigd. Ik heb zelf een Raspberry Pi gekocht, omdat ik het leuk vind om zelf met Linux te werken en een mediaspeler te kunnen installeren die zelf is aan te passen.

Mrt  2010: Deze website is vermeld in het computer blad "Computer Idee" nr. 6-2010 (blz. 49) :-)

 


In november 2008 heb ik een HDX-1000 NMT (Networked Media Tank) Player gekocht. Met dit apparaat is het mogelijk om media bestanden vanaf een PC of NAS af te spelen. Er kan ook een harde schijf in, en dan kunnen de media bestanden vanaf de harde schijf gespeeld worden. Met de harde schijf is het ook mogelijk om te downloaden met torrent of nieuwsgroepen.


Op een NMT kunnen films, muziek en foto's geplaatst worden, en handig via de afstandsbediening afgespeeld worden. Het voordeel van een NMT (t.o.v. bijvoorbeeld een media pc) is dat hij erg klein is, minder lawaai maakt (in de meeste modellen zit geen ventilator), en weinig stroom verbruikt (ik heb begrepen zo'n 8 á 15 Watt, afhankelijk of er een harde schijf in zit).
Een NMT speelt standaard vrijwel alle media bestanden probleemloos af! Geen gezoek naar bijvoorbeeld gekke xvid drivers dus :-)
Ondertiteling voor een film is los te downloaden op internet en kan dan ook getoond worden.

Wat kan een NMT minder goed?

  • Een NMT (vooral de oudere generatie HDX-1000 en PCH A-110) heeft moeite met grote foto bestanden (ze worden dan traag vertoond). Het is dan handiger de foto's te verkleinen.
  • Een NMT speelt niet alle video's af die gemaakt zijn met een video camera (vermoedelijk door afwijkende drivers), als je daar problemen mee krijgt, dan moet je de video's omzetten.
  • Er is nog niet een echt makkelijk programma om muziek af te spelen met speellijsten etc. Er is wel de mogelijkheid om een Jukebox te installeren of met UPnP de NMT te bedienen (dan zijn er wel speellijsten).

Helaas zit er maar een zeer summiere handleiding bij. Dat is één A4 blaadje waarop alleen staat hoe de harde schijf gemonteerd moet worden en hoe je in de Setup komt.

Gelukkig valt via diverse websites terug te vinden hoe je één en ander kunt instellen. Om het mezelf (en misschien wel anderen) makkelijk te maken, verzamel ik hier de diverse items die ik gevonden heb, aangevuld met eigen ervaringen. 

Behalve de HDX-1000 zijn er nog meer NMT's, o.a. de Popcornhour A110, eGreat M31B en de Kaiboer K100. Ik heb een overzicht gemaakt van deze apparaten, maar er zijn er nog wel meer.
Overigens zijn niet alle mediaspelers ook NMT's! Bijvoorbeeld de DViCO HD-M6500A is GEEN NMT. Hij kan ook alle media afspelen, maar heeft verder geen internet mogelijkheden (downloaden bijvoorbeeld).

Op deze website ligt de nadruk een beetje op de HDX-1000, maar de handleidingen zullen grotendeels ook werken op andere NMT's!

Reacties  

# Ben 25-02-2015 12:15
Hallo Huub,
Ik lees dat je goed in de materie (multimedia) zit. Ik ben nl. in bezit van volgende combinatie qua app.
PCH-C200, Synology NAS en Rasperry Pi.
Mijn wens is om vanaf de Rasperry Pi (aangesloten dmv HDMI op mijn TV), media af te spelen vanaf de NAS. Dit heb ik voor elkaar gekregen mbv plex server op de NAS en de Plex add-in op de Rasperry Pi.
Maar wat ik ook zou willen is het streamen vanaf de Rasperry Pi op tv > vanaf de PCH-C200 welke ik heb aangesloten op een tv en netwerk in een andere ruimte.

Zo wil eigenlijk een onderscheid maken in 'gewone films' en 'kinderfilms' op beide apparaten. Echter ik kan wel browsen naar de PCH-200 vanuit de Raspberry alleen krijg ik dan de alombekende mappen music,, photo en film te zien. Als ik daaronder kijk, zie ik niets staan,,:(?

Weet jij hoe ik eea kan instellen dat ik vanaf de Raspberry Pi ook de PCH-C200 (met media inhoud) kan benaderen en/of hoe ik dit ergens in kan stellen?
Mooiste zou nog zijn dat ik via de POPCORN C-200 ook nog media kan streamen vanaf de NAS.
Zou je mij hierin een advies of oplossing kunnen bieden?

Mvrgr en alvast bedankt!
Ben
Antwoorden
# Huub Mons 25-02-2015 17:56
Hallo Ben,
Ik stream nooit... Eigenlijk zie ik de voordelen van streamen niet.
Zelf deel ik alles (foto's, video's en muziek) met het Samba protocol. Dat wordt ondersteunt door vrijwel alle multimedia apparaten, pc's, etc. De bestanden kun je dan ook makkelijk aanpassen via de pc (ondertiteling erbij plaatsen, bestanden verplaatsen).
Antwoorden
# Bob Walberg 09-06-2015 13:47
Nou eigenlijk heel simpel, als je toch al een nas heb (ik heb de synology 114) die toch al continue aan staat vanwege timemachine dan heb ik nu met mijn Raspberry nog maar 3 watt stroomgebruik extra. Ik gebruikte voorheen een HD Dune en die zit wel op ca 30 watt.
Antwoorden
# Martijn 04-04-2015 19:27
Beste Huub,

Je zit inderdaad goed in de materie :)
Ik gebruik mijn HDX niet meer en zoek naar een nieuwe toepassing voor het apparaat. Zou ik Linux of liever nog Windows op de HDX kunnen installeren?

Alvast bedankt voor je reactie!

groeten,

Martijn
Antwoorden
# Huub Mons 04-04-2015 20:47
Beste Martijn,

Ik steek zelf geen tijd meer in de HDX. Zelf heb ik 2 Raspberry Pi's, die zijn veel veelzijdiger (mediaspeler, sever, domotica, enz. enz.).
Antwoorden
# Martijn 05-04-2015 08:02
Okay, merci voor je reactie!
Antwoorden
# richard 24-04-2015 13:51
@ Ben, in XBMX op de Pi stel je de bibliotheek in en kiest dan alleen de mappen die je wilt laten zien. Helaas kan je geen code op mappen zetten in XBMC meen ik.

@ Martijn, ik zou je HDX gewoon verkopen en een Pi2 kopen van de opbrengst ;-) nu verstoft die HDX toch.
Antwoorden
# Rene 07-05-2015 19:08
Heb de HDX box terug gezet op de fabrieksinstelling en nu krijg ik geen signaal meer door op de tv. Er zit geen hd in de box maar een externe schijf.
Wat nu
Mvg,
Rene
Antwoorden
# Huub Mons 08-05-2015 07:56
Rene dat kun je vinden op de bladzijde bekende problemen: http://www.huubmons.nl/multimedia/nmt-mediaspeler/9-nmt-basis-handleidingen/22-bekende-problemen (afstandsbediening gebruiken en andere mode selecteren).
Antwoorden
# hans 28-11-2015 12:55
hoi.
ik heb nu windows 10 en weet niet hoe ik in de hdx kom via de computer.
welke stappen moet ik volgen om hem te vinden en weer in de mappen kan komen.??
Antwoorden
# Huub Mons 28-11-2015 14:38
Ik gebruik mijn HDX niet meer, maar als je in HDX de mappen deelt met Samba, dan zou deze beschrijving globaal nog goed moeten zijn: http://www.huubmons.nl/multimedia/nmt-mediaspeler/9-nmt-basis-handleidingen/13-nmt-map-delen-van-de-nmt
Antwoorden
# Henk 05-01-2016 19:35
Dag Huub,
Ondanks dat je geen HDX-1000 meer gebruikt, zou ik je toch nog een vraag willen stellen.
Op mijn nas staan .mkv bestanden; de extensie is duidelijk zichtbaar. Als ik via de HDX-1000 in de nas kijk, zie ik de bestanden staan, echter zonder extensie .mkv daar achter. Het afspelen van deze bestanden (dus op de HDX-1000 zichtbaar zonder .mkv zichtbaar) lukt niet met de HDX-1000.
Mijn vragen zijn dus: kan je een reden bedenken waarom de nasbestanden niet af te spelen zijn en hoe ik dit op kan lossen?
Antwoorden
# Huub Mons 05-01-2016 20:47
Henk,

Dat soort problemen was inderdaad één van mijn redenen om over te stappen op een Raspberry Pi. Ik heb nu aanzienlijk minder problemen met het afspelen van bestanden.
Antwoorden
# Simone Netten 14-02-2016 19:11
Hallo allemaal ik heb een klein probleempje, hopelijk kan iemand mij hiermee helpen.

Ik heb hem gecrossflashed naar popcorn hour, functioneerde prima tot het wisselen van de modem/router.
Nmt niet meer te bereiken via de laptop meerdere malen firmware update gedaan, opnieuw de gewone firmware erop gezet en nu kunnen wij helaas niks meer.

Weet iemand misschien een oplossing voor mijn probleem ?

Groetjes Simone
Antwoorden
# Huub Mons 15-02-2016 05:36
Het is mogelijk dat de Popcornhour een ander IP adres heeft door de nieuwe router.Kun je zien wat het IP adres is van de PCH en van de PC? Die moeten in dezelfde IP reeks zitten...
Antwoorden
# Bert Huijberts 16-09-2016 14:32
Hallo Hans,
ik heb een hdx1000 overgenomen zonder harde schijf.Als ik hem opstart komt het popcorn loading in beeld maar gaat op zwart scherm. Kan dus niets in het menu en de afstandbedienning werkt niet of reageert niet. He jij een antwoord op dit probleem. Ik weet dat het een oud beestje is maar wil hem toch graag aan de praat krijgen. De vorige eigenaar heeft mij toegezegd dat hij werkt...
Antwoorden
# Huub Mons 17-09-2016 14:07
Bert,

Kijk even op de bladzijde "Bekende problemen" bij de beeldinstellingen. http://www.huubmons.nl/multimedia/nmt-mediaspeler/9-nmt-basis-handleidingen/22-bekende-problemen
Antwoorden
# klaas 28-10-2016 11:59
Heb zelf de popcorn a 300 in mijn netwerk echter bij collega wil het niet
Hij kan wel via pc zijn "shareschijf"benaderen maar van PC naar mediaplayer niet
Van A300 naar Pc is het nmt 1234 maar als ie dat voor de Pc naar de a 300 invult dan is het Invalid login (op de a 300)
Alles is eigenlijk wel uitgeschakelt zoals beveiligen met wachtwoord..Dus hij zie PC wel op de a 300 maar wachtwoord accepteert ie niet
Antwoorden
# Huub Mons 28-10-2016 12:27
Klaas, uitleg over delen van NMT schijf staat hier: http://www.huubmons.nl/multimedia/nmt-mediaspeler/9-nmt-basis-handleidingen/13-nmt-map-delen-van-de-nmt
Meer uitleg heb ik niet, ik ben zelf overgestapt naar een Raspberry PI, dus meer hulp kan ik niet geven...
Antwoorden
# klaas 28-10-2016 12:33
Dank je voor de reactie zoek wel ff verder
Antwoorden

Plaats reactie

Beveiligingscode
Vernieuwen