Besparen en hypotheek

Rond 2002 ben ik begonnen met besparen, omdat het toen moeilijk werd rond te komen. Ik heb grofweg alle inkomsten en uitgaven in een Excel sheet gezet (in ieder geval alle vaste lasten), en begonnen op te ruimen.

1e besparing:
Ik ben er ooit ingetuind om een levensverzekering te nemen voor toen 100 gulden per maand (ik had toen nog geen huis, en volgens de verzekeraar kon ik later heel makkelijk hier een hypotheek aan koppelen, helaas bleek dat 2 jaar later niet waar te zijn). Na 12 jaar kun je zo’n levensverzekering zonder belasting problemen opzeggen, dus dat heb ik gedaan (en ongeveer de inleg teruggekregen). 1e besparing: 45,38 euro per maand…

2e besparing:
Ik heb jarenlang meegedaan met de Staatsloterij en Dayzers maar alleen kleine prijzen gewonnen. De kans op een grote prijs schijnt heel erg klein te zijn… 2e besparing: 26,50 euro per maand… (ik “win” nu elk jaar: 318 euro!).

3e besparing:
De krant hebben we er uiteindelijk ook maar uitgegooid, nieuws zie ik ook wel op internet (RSS is ook handig!), regelmatig hadden we niet eens tijd om de krant te lezen, en er zijn ook dagen dat er weinig interessant nieuws instaat. We kopen op zaterdag nog wel eens een losse krant, en ik neem nog wel eens een Metro mee naar huis. 3e besparing: 19,30 euro per maand.

4e besparing:
Ook de televisie gids opgezegd, teletekst en internet werkt prima. 4e besparing: 3,41 per maand.

5e besparing:
Overgestapt op Internetplusbellen: ongeveer 10 euro per maand (en gratis bellen naar vaste nummers in het weekend, scheelt ook weer).

6e besparing:
De hypotheek: ik blijf me verbazen over uitspraken als “de belastingdienst betaald mee”… Het klinkt soms alsof ze bijna alles betalen!
In werkelijkheid krijg je zo’n 40% terug van de belastingdienst en zelf betaal je zo’n 60% van de rente van de hypotheek. Met een modaal inkomen weliswaar…

In 2002 ben ik dit eens gaan uitzoeken, en vanaf toen enkele aflossingen gaan doen (ook omdat ik op mijn werk een groot project had wat me enkele jaren vrij veel overuren opleverde, die heb ik hier dus voor gebruikt).
We betaalden netto 327 en na enkele aflossingen 252, dat is dus 75 euro minder elke maand.

Lijkt misschien niet zoveel, maar per jaar is dat: 75 x 12 = 900 euro.
In 10 jaar is dat 9000 euro wat ik dus minder hoef te betalen aan rente!

Overigens snap ik best dat we mazzel hebben dat we wat kunnen aflossen, dit is alleen een voorbeeld om te laten zien dat het ook anders kan. I.p.v. extra hypotheek te nemen voor bijvoorbeeld nieuwe kozijnen hebben wij eerst gespaard en toen pas (enkele) nieuwe kozijnen laten plaatsen. De kozijnenman begreep er overigens niets van dat we geen lening wilden nemen om de kozijnen te betalen, volgens hem kwam dat nooit voor. Hij heeft bijna 2 uur lang geprobeerd een lening te nemen, maar uiteindelijk hebben we betaald van ons spaargeld. Tsja, reken maar eens uit wat je extra zou betalen als je er een lening voor neemt… (dat kan in de duizenden euro’s lopen!).

Totaal:
Het lijken allemaal kleine bedragen, maar nu tellen we het op:
1e besparing: 45,38
2e besparing: 26,50
3e besparing: 19,30
4e besparing: 3,41
5e besparing: 10,-
6e besparing: 75,-
TOTALE BESPARING ELKE MAAND: 179,59 šŸ˜€

Facebook Comments
Dit bericht is geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink.

Geef een reactie