Gitaar spelen

Ooit heb ik eens enkele jaren pianoles gehad, maar echt goed kon ik helaas niet spelen. Zo’n twee jaar geleden pakte ik het weer op met een keyboard, Viel me nog mee, de akkoorden had ik al redelijk snel weer onder de knie, en noten lezen lukte ook nog wel.

Maar eigenlijk wilde ik wel eens gitaar spelen…
Een collega vertelde me dat hij het zichzelf had aangeleerd, dat leek me ook wel interessant.

Eind september kwam ik in een muziekwinkeltje in Heerhugowaard, waar ze o.a. gitaren verkopen. Ik heb de knoop doorgehakt en er één gekocht (akoestisch), beginners DVD en boekje erbij, ik begin gewoon. Als het niet lukt kan ik altijd nog wel een les nemen…

In de winkel werd verteld dat ze de gitaren gestemd verkopen, dus ik zou meteen aan de gang kunnen. Nou, dat leek me wel wat. Ik thuis lekker oefenen, maar echt lekker klonk het niet. In ieder geval 1 snaar klonk me wat vreemd in de oren, en akkoorden klonken al helemaal niet lekker.
Tsja, da’s lastig, ik zag er al tegenop om de gitaar te gaan stemmen. In het starterspakket zat wel een stemfluit, en die had ik al eens geprobeerd, maar ik durfde nog amper de snaren te verstemmen.
Gelukkig vond ik op internet het programma “minituner”, geweldig wat een handig programma! Even installeren, een microfoon bij de gitaar houden, en het programma geeft aan of de frequentie te hoog of te laag is! Twee snaren bleken behoorlijk ontstemd, en daarna klonk alles aanzienlijk beter. Pfew…

In ieder geval weer wat te doen deze winter 🙂

23-10-2006:
Ondertussen heb ik een aantal cursussen verzameld:
– DVD bij de gitaar, heel duidelijke stap voor stap cursus.
– “Leer gitaar spelen” gekocht bij Media outlet Spotter voor 4,99 euro. Veel duidelijke foto’s.
– Van internet enkele beginners cursussen uitgeprint.
– Bij de bibliotheek heb ik twee beginners boekjes geleend en enkele bladzijden gekopieerd.

Ik vind het zelf een voordeel oefeningen af te wisselen uit de verschillende cursussen. Dan kom je er meteen achter dat er meerdere methoden zijn om te spelen.
– Bij de ene cursus rust de gitaar op het linker been, bij een andere op het rechter been. Ik dacht eerst dat het links moest zijn, later zag ik dat het ook rechts kon, en dat vind ik persoonlijk fijner spelen.
– Vaak zie je dat het A akkoord vastgehouden wordt met de vingers 1-2-3. Maar ik kwam ook de variant tegen met 1-1-1 (en dan de hoogste snaar niet aanslaan), dit is handiger als je grote handen hebt denk ik.
– Er zijn cursussen die alleen maar werken met akkoorden, maar dan zit je bij het oefenen alleen nog maar akkoorden aan te slaan. Ik wissel dat af met oefeningen om losse snaren aan te slaan, of oefen met eenvoudige kinderliedjes.

08-12-2006:
Ik kwam er pas achter dat er kleine electronische gitaar stem kastjes bestaan, en ik heb een eenvoudig model gekocht bij de Kijkshop (ze zijn in meerdere winkels te koop, rond de twee tientjes). Het werkt prima, dit is handiger om mee te stemmen dan met de computer.

En ondertussen ben ik dagelijks aan het oefenen met majeur en mineur akkoorden, tokkelen en sinds kort met barré akkoorden (pfew, dat valt tegen trouwens).

02-05-2007:
Vorige week was ik offshore op een produktieplatform, en daar was een oefenruimte met een akoestische gitaar, drumstel en electrische gitaar. Ik heb van de gelegenheid gebruik gemaakt om de electrische gitaar eens te proberen 😀 En dat blijkt aanzienlijk lichter te spelen dan de western gitaar die ik heb. Voorlopig blijf ik nog oefenen op deze gitaar, maar zo’n electrische gitaar is toch heel interessant…

09-06-2007:
Vandaag toch maar eens een electrische gitaar gekocht! Er zijn (voor mij) in ieder geval twee grote voordelen: het speelt lichter, en ik kan met een koptelefoon op spelen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kan ik ’s avonds laat ook nog oefenen 🙂 Het klinkt in ieder geval lekker!
De versterker is niet zo groot, maar ik ben verbaasd dat er zoveel geluid uit komt.

16-08-2007:
Misschien is het eens tijd enkele resultaten hier neer te zetten 🙂
Alleerst: “Streets of London”, gespeeld met akkoorden:Het is leuk om op Youtube te zoeken hoe anderen “Streets of London” spelen, en dan blijkt het mooier te zijn om het te tokkelen. Dat is een stuk lastiger dan akkoorden spelen, maar het lukt al een beetje:Verder oefen ik momenteel nummers als: “Highway to hell” en “Californication”, ik zal later meer nummers hier toevoegen…
Het viel me nog niet mee om een redelijke opname te maken (een gitaar heeft nogal wat dynamiek, en dat is lastig op nemen). Ik ga morgen kijken voor een multi-effecten apparaat met opname mogelijkheid…

17-08-2007:
Vandaag maar eens naar de muziekwinkel gegaan, en bij de multi-effecten gekeken. Dat zijn er nog heel wat… Op internet had ik al gelezen dat de Digitech RP effecten degelijk en goed zijn. De verkoper raadde hem ook al aan, heb ik hem meteen maar meegenomen 🙂
Het voelt als een hele degelijke (stalen) bak, ook het pedaal ziet er heel degelijk uit. Er zijn ook effecten bakken die er nogal plastic uitzien…
Er zitten standaard akelig veel instellingen bij de “presets” (soort voor-instellingen). Tsja, ik zie mezelf toch echt nog als beginner, dus heb ik zelf een paar presets gemaakt waarbij ik maar 1 effect tegelijk gebruik (chorus of reverb bijvoorbeeld).
Handig: het grote pedaal is in te stellen, er is te kiezen of het pedaal gebruikt wordt voor volume, wah, en nog een hele lijst andere instellingen.
En met de kleine pedalen kan snel gewisseld worden tussen de effecten.
Ik heb de RP250 meteen ook maar op de pc aangesloten, en toen werd pas echt duidelijk hoe het apparaat werkt, met de muis zijn diverse effecten snel aan en uit te zetten.
Via de USB bus is het mogelijk opname te maken, ik heb het snel even geprobeerd, het lijkt goed te werken.
Hmmm, laat de koude winteravonden maar komen 😀

01-12-2007:
Ik heb een kleine gitaar voorversterker gemaakt, zie : www.huubmons.nl/weblog/index.php

24-02-2008:
Ik had eens een akkoorden boekje gekocht (1 akkoord per bladzijde, je bladert je rot), en ook enkele akkoorden overzichten van internet uitgeprint. Meestal staan de akkoorden gegroepeert per naam (A, B etc).
Ik heb de akkoorden per greep in een overzicht gezet, ook powerchords en enkele akkoorden met basnoot erbij.
Zelf heb ik dit overzicht uitgeprint op een A4, en bij m’n gitaar opgehangen…

Klik op de afbeelding om dit overzicht als PDF bestand te downloaden!:

Verder heb ik een Korg CA-30 gitaar tuner besteld. Een chromatische tuner blijkt veel handiger te stemmen dan het kastje wat ik had gekocht (ik moet steeds met een knopje selecteren welke snaar ik ga stemmen, en alleen eBGDAE stemming is mogelijk). Met een chromatische tuner speel je een snaar/ noot, en de tuner geeft aan welke noot dit is. Kan ik ook eens een Drop D stemming proberen, die ik wel eens in bepaalde nummers tegen kom…

Hmmm, al die speeltjes (multi-effect en tuner) garanderen overigens niet dat ik al goed speel, het blijft oefenen, oefenen, oefenen 🙂

01 mei 2008:
Inmiddels heb ik een aantal keren de nieuwe tuner gebruikt: geweldig! Je kan hem gewoon voor de speaker leggen, en dan de snaren één voor één aanslaan, de tuner geeft aan welke snaar je speelt en het groene ledje gaat branden als de snaar goed gestemd is.

07 september 2008:
Ik ben toch maar begonnen met een aantal gitaarlessen. Ik krijg wel geluid uit m’n gitaar, maar wil toch wel proberen wat beter te worden. Bij de eerste lessen al een hoop geleerd 😀

Mijn gitaarleraar maakt foto’s van zijn leerlingen voor zijn webste, dit is op gitaarles…

25 oktober 2008:
Mijn gitaar leraar bood aan om samen een nieuwe gitaar te kopen, dus vandaag naar de gitaarwinkel geweest 😀
En een mooie Fender Highway 1 gitaar gekocht!
Hij speelt lichter dan de Squier. En de toon knoppen werken (bij de squier doen de toon knoppen vrijwel niets).

Aan de gitaar kan het niet meer liggen als het niet klinkt 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4 april 2009:
Gisteravond heb ik met een paar mensen van de Letsa vereniging een Jamsessie gedaan, en dat was erg leuk! Ik heb al eens eerder samen gespeeld met anderen, en steeds is dat weer leuk om te doen 🙂
Mocht je in de buurt wonen en ook eens samen willen spelen, neem gerust contact op, het blijkt steeds erg leerzaam te zijn. Met dit soort jamsessies spelen we eenvoudige liedjes (Bijvoorbeeld: Streets of London, Fire van Bruce Springsteen en Suzanne van Leonard Cohen).

19 februari 2010:
Al bijna een jaar niets toegevoegd hier 🙂 Ik speel nog steeds vrijwel dagelijks. Ik ben wel gestopt met gitaarles, ik heb 15 lessen gehad, maar gitaarlessen op een vaste dag zijn lastig te combineren met mijn werk.
Op een gitaar forum vond ik tips over het boek “Blues you can use”, ik heb het boek gekocht. Ik had al een paar gitaar boeken gekocht, maar dit boek vind ik het beste! De eerste oefening “Texas Rock” heb ik opgenomen en op YouTube gezet:

2e oefening die ik had opgenomen: True Blue.

5 april 2011:
Een maand of 2 geleden kwam ik in contact met een bassist, waarna we meerdere keren hebben samen gespeeld, erg leuk! Toch weer heel anders dan spelen met MP3 geluidsbestanden of Youtube filmpjes 🙂

Vervolgens kwam ik zo’n 2 weken geleden in contact met een gitarist en een drummer… En gisteren speelde ik dan voor het eerst in een band! Wat een belevenis, dit is heel leuk om te doen 🙂 Ik vind mezelf nog steeds een beginner, maar het klonk lekker, en zoals het er nu naar uit ziet gaan we door met oefenen.

Ik heb nog even een foto gemaakt met m’n GSM in de oefenruimte:

Facebook Comments
Dit bericht is geplaatst in Gitaar. Bookmark de permalink.

1 Reactie naar Gitaar spelen

  1. Dirk schreef:

    Wat leuk om te zien hoe je gegroeid bent. Mijn dochter begint pas met gitaar spelen. Ze is 10 en heeft een accoustisch gitaar gekregen.
    Ze is er helemaal wild van. Ik ga kijken voor lessen.

    Nogmaals, erg leuk om te lezen hoe je gegroeid bent in die jaren.

    Groet. Dirk

Geef een antwoord